Placeholder

Veel zieken door barbecue

Oppassen geblazen met barbecuen. Ieder jaar worden namelijk zo’n half miljoen Nederlanders ziek doordat ze bedorven vlees hebben gegeten bij een barbecue.

Het Voedingscentrum kwam hierachter na een peiling onder ruim duizend Nederlanders. Volgens het Voedingscentrum is het dan ook heel belangrijk om vlees en vis na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast te stoppen.

Mannen en de bbq
Opvallend: mannen zijn gemakzuchtiger dan vrouwen wanneer het op barbecuen aankomt. Zo bergen ze het ingekochte vlees soms pas na meer dan een uur op in de koelkast en gebruiken ze vaak hetzelfde bord en bestek voor zowel rauw als gegrild vlees.

Mannen controleren ook bijna nooit of het kippenvlees is voorgegaard. In 2006 concludeerde het Voedingscentrum ook al dat mannen lakser zijn als het gaat om het wassen van vaatdoeken. Zij gebruiken gerust dezelfde doek om mee af te drogen als om de vloer mee schoon te maken. Lekker idee…

Nog een zonde: hoogopgeleide mannen gebruiken bijna nooit een koeltas. Uit onderzoek blijkt dat sowieso hoogopgeleide mannen het minst veilig barbecuen. Qua hygiëne en het veilig hanteren van de barbecue scoren ze lager dan laag. Cursusje volgen, mannen?

Maar liefst 13 procent van de jongeren geeft aan weleens ziek te zijn geweest van een barbecue. Jongeren tussen de 16 en 24 jaar schijnen dan ook het meeste gevaar te lopen.

Tips over veilig barbecuen? Kijk op www.voedingscentrum.nl/barbecue.