Placeholder

Update griepvirus

Het heeft geen zin moeder en kind te scheiden als één van hen met het griepvirus is besmet en zwangere vrouwen hebben niet meer kans om griep te krijgen.

NATUURLIJKE ANTISTOFFEN IN BORSTVOEDING
Het heeft geen zin moeder en kind te scheiden als één van hen met het griepvirus is besmet, volgens de Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen (NVL). Beiden zijn immers al blootgesteld aan het virus voordat de griepverschijnselen zichtbaar werden. Overdracht van influenzavirussen via de moedermelk is nog nooit aangetoond.

Zodra de moeder in contact komt met het virus maakt zij zelfs – net als bij alle andere infecties – extra afweerstoffen aan die de zuigeling via de moedermelk in hoge concentraties binnenkrijgt. Ook als zij virusremmers slikt, kan de moeder zonder bezwaar doorgaan met het geven van borstvoeding. De NVL adviseert verder gangbare hygiënische maatregelen, zoals het regelmatig wassen van de handen en een fopspeen niet door volwassenen in de mond te laten nemen. Zie ook: www.nvlborstvoeding.nl.

ZWANGER
Zwangere vrouwen hebben niet meer kans om griep te krijgen. In het buitenland zijn er echter steeds meer aanwijzingen dat zwangere vrouwen een ernstiger verloop van het H1N1 griepvirus hebben met complicaties, zoals een longontsteking. Bij griepverschijnselen wordt aangeraden direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Bij de eerste verschijnselen van griep kan worden overwogen te starten met virusremmers.

 In Engeland is men voor zwangere vrouwen overgestapt op Relenza. Dit middel wordt, in tegenstelling tot Tamiflu, niet in het bloed opgenomen en heeft dus minder gevolgen voor het ongeboren kind. Beide middelen zijn nooit eerder op zwangere vrouwen getest. Vandaar dat artsen terughoudend zijn met het voorschrijven van deze middelen bij zwangeren. In Nederland komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op korte termijn met een speciale richtlijn.