Placeholder

Teennagels geven kans op longkanker aan

In de strijd tegen kanker is er een nieuw opsporingsmiddel bij: check de teennagels.

Uit onderzoek van de University of San Diego blijkt dat teennagels mogelijk een goed hulpmiddel zijn bij het opsporen van het risico op longkanker.

Nicotine
De Amerikaanse wetenschappers checkten bij 850 niet-rokende en rokende mannen het nicotineniveau in hun teennagels. Maarliefst twaalf jaar lang volgden de onderzoekers de mannen om te kijken wie van hen longkanker ontwikkelde.

Wat bleek? De mannen met het hoogste nicotineniveau in hun teennagels hebben volgens het onderzoek 3,5 keer meer kans op het hebben van longkanker, dan degenen met het laagste niveau.

Mee-rokers
De wetenschappers onderzochten juist de teennagels van de mannen, omdat deze erg traag groeien. Doordat er maar zo’n 1 centimeter per jaar aan de teennagel groeit, leveren ze zeer bruikbare informatie over blootstelling op lange termijn aan sigarettenrook. Dit geldt niet alleen voor rokers, maar ook voor niet-rokers. Zo leveren de teennagels ook informatie over de schadelijke effecten van mee-roken. Bij 10 procent van de niet-rokers werd namelijk ook een zeer hoog nicotineniveau in hun teennagels aangetroffen. Dit terwijl ze aangaven nog nooit een sigaret te hebben aangeraakt. Wel rookten ze regelmatig mee met andere mensen.

Lees ook: relatie tussen epilepsie en biologische klok >

Het onderzoek werd alleen uitgevoerd onder mannen. Of deze resultaten ook voor vrouwen gelden is (nog) niet bekend.

(