Placeholder

Tandenborstelbacteriën

Aquafresh heeft onderzoek gedaan naar de microbiologische gesteldheid van diverse merken tandenborstels. Oftewel: de bacteriën die schuilgaan in tandenborstels.

Het onderzoek werd gehouden onder 37 vrijwilligers die in drie maanden tijd hun tandenborstel elke maand lieten controleren. Na drie maanden werden er gemiddeld zeven miljoen bacteriën op de tandenborstels aangetroffen.

E.coli-bacterie
Een van de gevonden bacteriën was de E.coli-bacterie. Deze bacterie komt in groten getale voor in de darmen van zoogdieren, op ongewassen groenten en rauw vlees. Ook werd gezocht naar andere ziekteverwekkende bacteriën. De onderzoekers troffen vijf bekende micro-organismen aan die in verband worden gebracht met cariës en (infectie)ziekten zoals parodontitis.

Risico’s
Hoewel op basis van de huidige resultaten niets gezegd kan worden over een eventueel risico op infecties, huizen er dus wel enorm veel ziekteverwekkende bacteriën op onze borstels. Tandartsen raden hun patiënten dus ook met goede reden aan om tandenborstels niet langer dan drie maanden te gebruiken.

Bovendien kan slijtage van de borstel de efficiëntie van plaqueverwijdering sterk verminderen. In praktijk blijkt echter dat tandenborstels vaak een stuk langer gebruikt worden, soms zelfs wel een jaar.