Placeholder

Sterftecijfers per ziekenhuis

Hoeveel patiënten overlijden er jaarlijks in een ziekenhuis? Dat lijkt een makkelijke vraag, maar dat is het niet. Vanaf nu krijg je inzicht in het antwoord op de vraag: je kunt de sterftecijfers per ziekenhuis vergelijken.

Verschillende factoren
Het ene ziekenhuis is een groter dan het ander, in ziekenhuis A worden vooral operatie uitgevoerd, terwijl in ziekenhuis B veel kankerpatiënten behandeld worden.

Hoe werkt dat?
Om sterftecijfers te kunnen vergelijken, is er een maat ontwikkeld, die het mogelijk maakt om verschillende ziekenhuizen te vergelijken. Per ziekenhuis geeft een score aan of er meer of minder patiënten zijn overleden dan verwacht.

Wat zegt een sterftecijfer?
Sterftecijfers zeggen niet per definitie iets over de kwaliteit van de ziekenhuizen. Soms kan het sterftecijfer hoger zijn omdat een ziekenhuis meer ernstig zieke patiënten opneemt. Het kan wel een teken zijn dat er iets aan de hand is, daarom is het een goede zaak dat sterftecijfers nu openbaar zijn. Wanneer nodig kan er een onderzoek ingesteld worden en de kwaliteit van de zorg kan erdoor verbeteren.

Bekijk de sterftecijfers
Wil je meer over de sterftecijfers per ziekenhuis weten of wil je een ziekenhuis bij jou in de buurt bekijken? Dat kan op de website van ZorgkaartNederland.

Beeld: Shutterstock