Placeholder

Slaapgebrek door alcohol

’s Avonds nog even lekker een borrel, zodat je snel in slaap valt? Fout! Alcohol heeft juist een negatief effect op de nachtrust, vooral voor vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Michigan.

Vooral voor vrouwen blijkt het welbekende ‘slaapmutsje’ geen goede zet te zijn. Minder slaap, onderbroken slaap en een onrustige slaap, zijn slechts enkele effecten van alcohol nuttigen voor het slapengaan.

Deze conclusies rolden uit het recente onderzoek naar het effect van alcoholgebruik op de nachtrust. De University of Michigan onderzocht 93 volwassenen (59 vrouwen en 34 mannen), allen kregen tussen 20.30 en 22.00 uur een alcoholische versnapering of een placebo, waarna werd gekeken hoe hun nachtrust was.

Minder slaapuren
Resultaat? De vrouwen die ’s avonds alcohol hadden gedronken, bleken gemiddeld twintig minuten minder te slapen op een nacht van totaal acht uur, dan degenen die niet gedronken hadden. In tegenstelling tot de heren, gaven de vrouwen ook aan dat de kwaliteit van de nachtelijke slaapuurtjes minder was. Mannen blijken namelijk sneller alcohol af te breken. Een gevolg van de verschillen in lichaamsbouw, verklaren de onderzoekers.

Meer over alcoholconsumptie >


(