Placeholder

Roken verhoogt geslachtshormonen

Opmerkelijk: rokende vrouwen hebben na de overgang hogere concentraties geslachtshormonen in hun bloed dan niet-rokende vrouwen.

Oef, vrouwen die roken hebben na de overgang veelal hoge concentraties van geslachtshormonen, als testosteron en oestrogeen, in het bloed. Nicotine uit sigaretten beïnvloedt namelijk een klier in de hersenen die de bijnieren en eierstokken aanzet tot de productie van verschillende hormonen. De concentratiestijging verschilt per hormoon, maar kan mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Het onderzoek
Judith Brand
van het UMC Utrecht analyseerde de gegevens van ruim 2.000 postmenopauzale vrouwen die gemiddeld 67 jaar waren. Ze gebruikte informatie van een Engelse bijdrage aan het EPIC-onderzoek, dat leefstijl- en gezondheidsgegevens van 25.000 mensen bevat.

Brand verdeelde de rokende vrouwen in drie groepen: minder dan 10 sigaretten per dag, 10 tot 15 per dag en meer dan 15 per dag. Hoe meer vrouwen rookten, hoe hoger de concentratie geslachtshormonen, zo bleek. Frappant: bij vrouwen die meer dan een jaar geleden gestopt waren met roken, waren de hormoonspiegels weer gelijk aan die van niet-rokers.

Lees ook: minder rokers in Nederland >

Chronische ziekten
Veel geslachtshormonen zijn betrokken bij verschillende chronische ziekten, zoals borstkanker, baarmoederhalskanker en diabetes. Roken verhoogt de concentraties van deze hormonen en verhoogt op die manier ook mogelijk de kans op deze ziekten.

Het is bovendien aannemelijk dat roken bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn hetzelfde effect heeft. Dit is alleen veel moeilijker te meten vanwege de maandelijkse cyclus en de bijbehorende hormoonschommelingen.

Meeroken onschuldig? Zeker niet. Meeroken op jonge leeftijd zorgt voor gehoorverlies in de tienerjaren >