Placeholder

Relatie tussen epilepsie en biologische klok

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen epilepsie en de biologische klok. Promotieonderzoek van Wytske Hofstra voor het VUmc laat zien dat verschillende types epileptische aanvallen niet toevallig optreden…

Facts
Epilepsie is een veelvoorkomende neurologische aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. In Nederland wordt het aantal epilepsiepatiënten momenteel geschat op 121.000, een derde van deze patiënten houdt aanvallen ondanks adequate behandeling met medicijnen.

24-uurs ritme
Uit het recente onderzoek van Wytske Hofstra en collega’s blijkt nu dat er een bepaald 24-uurs ritme zit in het krijgen van epileptische aanvallen. Ook lijkt er een relatie te bestaan tussen het tijdstippen op de dag en epileptische aanvallen. Daarbij is het zijn van een ochtend- of avondmens (fases van de biologische klok) van invloed, epilepsiepatiënten passen namelijk de tijden waarop ze medicatie innemen hierop aan.

Ten slotte ontdekte Hofstra dat het hebben van epilepsie zelfs invloed heeft op hoe iemand zijn dag indeelt wat betreft activiteiten als slapen, opstaan, wakker zijn, etcetera.

Meer informatie over epilepsie >

Epilepsiepatiënten en artsen kunnen veel hebben aan de resultaten van dit onderzoek. Kennis over de interactie tussen de biologische klok en epilepsie biedt patiënten namelijk de kans om aanvallen beter onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door het tijdstip van medicatie-inname aan te passen aan de ritmiek in aanvallen of aan iemands biologische klok. Daarbij kunnen wetenschappers en medici beter bepalen wanneer onderzoek naar aanvallen het beste kan plaatsvinden.

(