Placeholder

Razendsnelle MRI-scan nadert

Moeten mensen tijdens een MRI-scan nu nog lang stilliggen, in de toekomst zal het bijna niet meer nodig zijn om überhaupt te gaan liggen. Voordat je het weet ben je namelijk alweer klaar. Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld die beelden in een vijftigste van een seconde vastleggen. Daardoor ontstaat als het ware een video van organen en gewrichten.

Een MRI-scan vereist momenteel nog veel geduld. Het duurt lang voordat een scan is afgerond en ondertussen moet de patiënt stilliggen, om te voorkomen dat de afbeelding mislukt. Door het relatief langzame systeem is een beeld ook altijd een momentopname en kan een orgaan nooit ‘live’ worden vastgelegd.

Met de nieuwe methode kan dat wel. Doordat er in korte tijd heel veel scans worden afgeleverd, vormen deze, wanneer ze achter elkaar gezet worden, een filmpje waarop de organen en gewrichten ‘live’ te zien zullen zijn.

‘Zware’ beelden
In principe kan de nieuwe methode zó op de MRI-scan worden toegepast. Er is echter een ‘maar’… Wanneer de MRI-scan op deze nieuwe manier een scan maakt van een kloppend hart, levert dat in één minuut tijd maar liefst 2.000 tot 3.000 beelden op. Die moeten door de computer verwerkt worden tot een naadloze video en dat kost 2 gigabyte geheugen.

Bovendien kost dat proces nog 30 minuten tijd. ‘Live’ naar organen kijken, is dus nog geen optie. Aan de andere kant is het wel een flinke stap vooruit: na een half uurtje kunnen dokters op basis van bewegende MRI-beelden bepalen wat er aan de hand is.

(