Placeholder

Platvoeten door hoge hakken

Fervent pumpdrager? Gooi ze zo nu en dan eens uit, hoge hakken kunnen namelijk tot platvoeten leiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse University of East Anglia.

Wanneer vrouwen steeds langer en vaker op pumps lopen en staan, neemt het risico op platvoeten toe. Vandaar dat vrouwen ook vaker last hebben van deze aandoening dan mannen. Maar, niet gevreesd, er ligt een oplossing in het verschiet.

Proteïnes
De onderzoekers denken dat platvoeten ontstaan als de pezen in de voeten slapper worden. Naast het dragen van hoge hakken zijn ook bepaalde proteïnes die van nature in het lichaam aanwezig zijn van invloed op de pezen. Na verloop van tijd kan de voetboog inzakken, wat weer kan leiden tot pijn en moeilijkheden tijdens het lopen. Hoge hakken geven te weinig ondersteuning aan de voeten, waardoor de pezen weer zwakker worden. Ook heup-, rug- en knieproblemen plus artrose en hamertenen kunnen door pumps worden veroorzaakt.

Tips voor knappe wintervoeten >

Genezen
Goed nieuws: volgens de Britse onderzoekers kunnen deze resultaten van dit onderzoek leiden tot de ontwikkeling van een geneesmiddel dat de strijd aangaat met de proteïnes die ervoor zorgen dat de voetboog inzakt. Hoewel de ontdekking een doorbraak is, verwachten de onderzoekers dat het zeker tien jaar duurt voordat het geneesmiddel beschikbaar is.

Beautytip: MAC Cosmetics online verkrijgbaar >

(