Placeholder

Pijn wordt onderschat

Chronische pijn is een onderschat gezondheidsprobleem. Mensen wachten te lang op een diagnose of een behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam.

Volgens professor dr. Huygens, hoofd van het Pijnkenniscentrum van Erasmus MC, leven teveel mensen met pijn en wordt er te weinig aandacht besteed aan chronische pijn. Huygens pleit daarom voor een drie-stappen-plan; uitbreiding van het specialisme pijngeneeskunde, het organiseren van disease management, waarbij gezondheidszorgmedewerkers, patiënten, zorgverzekeraars en overheid worden betrokken én uitbreiding van het wetenschappelijk onderzoek.

Uitbreiding specialisme
‘Pijn wordt onderschat omdat men het ziet als gevolg van een bepaalde aandoening, terwijl pijn ook een aandoening op zich kan zijn’, aldus dr. Huygens. ‘Uitbreiding van het specialisme pijngeneeskunde en wetenschappelijk onderzoek naar chronische pijn is daarom hard nodig.’

Disease management is een aanpak waarbij de patiënt centraal staat en waarbij wordt voorzien in een zoveel mogelijk sluitende keten van vroegtijdige onderkenning, preventie, zelfmanagement en zorg. Iedereen in de zorg moet zijn verantwoordelijkheid nemen; zorgverleners moeten bewuster worden van het bestaan én het ontstaan van pijn door middel van een opleiding en richtlijnen voor een behandeling.

Meer weten over pijn? www.mijnpijn.nl

(