Pijn: een vergeten probleem
14 september 2009
Een op de vijf volwassenen in Europa heeft altijd pijn. Van die mensen heeft zestig procent slaapproblemen en de helft van hen zegt dat de pijn een negatieve invloed heeft op hun gezinsleven. Angsten en depressies komen regelmatig voor. Een derde zegt zelfs soms zulke hevige pijn te hebben dat ze willen sterven.
Deze cijfers werden onlangs bekend gemaakt naar aanleiding van een eenjarig onderzoek onder chronische pijnpatiënten in 13 Europese landen.
Anesthesioloog en pijnspecialist Frank J.P.M. Huygen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam noemt de onderzoeksresultaten onthutsend: “Dit onderzoek maakt duidelijk dat er onvoldoende besef is van de impact van chronische pijn op iemands leven. Matige tot ernstige chronische pijn gaat niet over en de behandeling slaat soms niet aan. De pijnpatiënt is hiervan in alle opzichten de dupe. Hij lijkt vergeten, maatschappelijk telt hij nauwelijks mee.”
Van alle mensen die meededen aan het onderzoek, had aan het einde van het jaar slechts twee procent regelmatig een pijnspecialist bezocht. Dikwijls accepteren de betrokkenen hun pijn als iets waar toch niets aan gedaan kan worden, terwijl veel patiënten mogelijk ook niet de juiste medicatie krijgen om hun pijn te beheersen.
Voorbeelden van chronische pijn zijn rugpijn en artritis. Mensen die voortdurend pijn hebben wordt geadviseerd een pijndiagnose aan te vragen bij een arts of bij een pijnkliniek.