Placeholder

Oorzaken zwangerschaps- vergiftiging?

Uit onderzoek is gebleken dat stress niet de boosdoener is van zwangerschapsvergiftiging. Ook te weinig beweging lijkt het risico op zwangerschapsvergiftiging niet te verhogen.

Tot nu toe werd altijd gedacht dat stress en te weinig beweging tijdens de zwangerschap deels verantwoordelijk waren voor zwangerschapsvergiftiging (ook wel preëclampsie genoemd). Dit wordt echter ontkracht door het onderzoek van Karlijn Vollebregt (verbonden aan de Universiteit van Amsterdam) onder zwangere vrouwen.

Preëclampsie
Zwangerschapsvergiftiging kan optreden tijdens de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. De aandoening is in Nederland doodsoorzaak nummer één bij zwangere vrouwen. Symptomen zijn onder andere hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine.

Al vroeg in de zwangerschap zijn er verschillen tussen vrouwen die later zwangerschapsvergiftiging krijgen en vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap. Uit het onderzoek van Vollebregt blijkt nu dat de belangrijkste veroorzakers van zwangerschapsvergiftiging aanleg, een hoge bloeddruk en leeftijd zijn. Vrouwen die op een latere leeftijd zwanger raken hebben bijvoorbeeld een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging.

Karlijn Vollebregt promoveert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees ook: hoe ouder de moeder, hoe zwaarder de baby >


(