Placeholder

Onze zonkennis kan beter

Heb jij al genoten van de zon de afgelopen dagen? Uit onderzoek blijkt dat we eigenlijk best een lesje zonkennis kunnen gebruiken, want we zijn lang niet allemaal goed op de hoogte van de zon en haar kracht.

Het verschil tussen UVA en UVB
72 procent van de Nederlanders weet het verschil tussen UVA- en UVB-straling niet. Er is een handig ezelsbruggetje waardoor je het verschil voortaan niet meer vergeet.

85 procent van de mensen raadpleegt de zonkracht niet
Soms hoor je dat de zonkracht hoog is. Je verbrandt dan sneller. Zonkracht is een maat voor hoeveelheid UV-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Hoe warm of koud het is, heeft daar niets mee te maken. Hoe zit het precies met zonkracht?

Volgens Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbescherming leeft ergens nog het idee dat het wel meevalt met de gevolgen van verbranding door de zon. En dat terwijl zonverbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker op latere leeftijd vergroot. Naast genieten, een belangrijk advies: smeren, kleren, weren. Smeer iedere twee uur opnieuw, denk aan UV-werende kleding en zoek zeker met een hoge zonkracht vaak de schaduw op.

Bron: Het Nationaal Zonrapport in opdracht van UV-Fashions | Beeld: Shutterstock