Placeholder

Onwetendheid over psychosegevoeligheid

Ieder jaar worden ongeveer 3.000 mensen voor het eerst getroffen door een psychose. Mensen die een psychose hebben gehad lopen daarna tegen veel vooroordelen en onwetendheid aan. Dat moet anders.

Wat is een psychose?
Een psychose is een mengbeeld van vijf verschillende ziekteverschijnselen. De één heeft gevoelens van wantrouwen, de ander hoort stemmen, heeft last van stemmingswisselingen of heeft een verminderd plannings- en leervermogen. Bij een psychose kunnen er geluiden, beelden, ongefundeerde angsten of achterdocht ontstaan, die alleen jij hoort, ziet en voelt. Een heftige ervaring waardoor je uit balans kunt raken.

Steun is belangrijk
Nadat je een psychose hebt gehad, kan het moeilijk zijn om om te gaan met negatieve reacties en vooroordelen. Steun uit de sociale kring is belangrijk. Om dat te bereiken moet er meer bekendheid komen over psychosegevoeligheid.

Vooroordelen wegnemen
Deze week is de campagne Doe Eens Goed Gek begonnen. De campagne wil onwetendheid over psychosen wegnemen en een tegenhanger bieden aan de vooroordelen, die vaak negatief zijn.

Doe eens goed gek
Voor de campagne zijn Johnny de Mol en Géza Weisz op date gegaan met Sofie. Bekijk hieronder de video van Johnny de Mol. Ga voor meer informatie naar GoedGek.com.

Beeld: Shutterstock