Placeholder

Nieuwe ‘superbacterie’ in Nederland

Oppassen geblazen! De bacterie schijnt al drie slachtoffers te hebben gemaakt en één daarvan is zelfs overleden, dat meldt Het Centrum Infectieziektebestrijding (onderdeel van de RIVM).

Kleine kanttekening: bij de gestorven patiënt was er wel sprake van een serieuze onderliggende ziekte. De andere twee zijn inmiddels hersteld.

Volgens RIVM-directeur Roel Coutinho gaat het om een darmbacterie. Het gaat echter volgens hem niet om één bepaalde bacterie. Het gevaar komt van een stukje erfelijke informatie met de naam NDM-1, dat kan voorkomen in verschillende soorten bacteriën.

Plastische chirurgie
Hoe de bacterie in Europa is gekomen blijft gissen, maar een zeer waarschijnlijke oorzaak is plastische chirurgie. Veel Europeanen hebben in landen als Pakistan en India ingrepen ondergaan, omdat die daar een stuk goedkoper zijn dan in eigen land. Artsen en apothekers zijn daar volgens Coutinho ‘krankzinnig makkelijk in het verstrekken van de sterkste en nieuwste vormen van antibiotica‘. Er ontstaat daardoor in feite een race tussen antibiotica en bacterie. En zo worden de gevaarlijke bacteriën weer resistent tegen de antibiotica.

Roel Coutinho: ‘We hebben nog een paar antibiotica die goed werken. Maar ook daar kunnen de bacteriën ongevoelig voor worden. Het is nu vooral zaak dat die nieuwe bacterie bij een zieke patiënt in een tijdig stadium wordt herkend. Daar zijn al allerlei maatregelen voor genomen. Het gaat op dit moment in Nederland nog maar om heel weinig patiënten, heel zeldzaam dus.’

Toch blijft het uitkijken. In Groot-Brittannië zijn volgens het Algemeen Dagblad al meer dan 50 mensen geïnfecteerd.