Placeholder

Niet naar de dokter door het eigen risico?

Sinds 2008 heeft iedereen een eigen risico in de zorg, dit jaar is dat bedrag gestegen tot 350 euro. Het doel is dat mensen minder onnodig gebruik maken van de zorg. De keerzijde hiervan kan zijn dat mensen noodzakelijke zorg vermijden omwille van de kosten.

Gemeente Tilburg had signalen gekregen dat de huisartsen hun bezoekersaantallen zagen teruglopen. Daarom startten ze een onderzoek op om te ontdekken of mensen inderdaad de zorg vermijden door het verhoogde eigen risico.

Wel klachten, niet naar de huisarts
15 procent van de Tilburgers heeft in het eerste half jaar van 2013 ondanks gezondheidsklachten geen gebruik gemaakt van de huisarts. In de meeste gevallen wilde men het nog even aankijken, omdat de klachten niet zo erg waren. 4 procent van de Tilburgers heeft zorg vermeden vanwege financiële motieven. Bij 2 procent gaat het om het eigen risico. De meeste mensen die de zorg vermeden vanwege het eigen risico deden dat in 2012 ook al.

Zorg weigeren
9 van de 11 deelnemende huisartsen denkt dat het aantal patiënten dat geen gebruik maakt van een doorverwijzing naar de tweede lijn is toegenomen vanwege het eigen risico. 8 van de 12 apotheken die meededen aan het onderzoek bevestigen dat sommige klanten medicijnen weigeren die door de huisarts zijn voorgeschreven; ze komen de medicijnen niet ophalen, of besluiten bij de kassa alsnog de medicijnen niet te kopen.

Ga jij minder snel naar de dokter door het hoge eigen risico?

Beeld: Shutterstock