Placeholder

Nicotine schaadt hersenen pubers

Roken is natuurlijk altijd schadelijk, maar wanneer je jong begint met roken kan dit op latere leeftijd waarschijnlijk grote schade, zoals een aandachtsstoornis, veroorzaken.

Onderzoekers van de Neuroscience Campus Amsterdam van de het VUmc ontdekten dit tijdens hun onderzoek naar het effect van nicotine.

Concentratieproblemen
De onderzoekers stelden adolescente ratten gedurende een bepaalde periode bloot aan nicotine. De ratten werden vervolgens getest toen ze volwassen waren. En wat bleek? Het concentratievermogen bleek door de blootstelling aan nicotine achteruit te zijn gegaan en hun impulsiviteit ging flink omhoog.

Nicotine op jonge leeftijd bij ratten levert dus op de lange termijn schade op. Uit de studie blijkt dat de hersenen gedurende de pubertijd heel kwetsbaar zijn voor verslavende stoffen, zoals nicotine. De ratten die alleen als volwassene nicotine binnenkregen, hadden namelijk geen last van blijvende problemen.

Kanttekening…
Of deze uitkomsten voor het menselijk brein gelden is moeilijk te achterhalen. Zo’n onderzoek, waarbij proefpersonen een korte en specifieke periode aan nicotine worden blootgesteld, kan bij mensen namelijk moeilijk op dezelfde manier worden herhaald. Wel is het volgens de onderzoekers goed mogelijk en aanneembaar dat wanneer jongeren beginnen met roken, zij in de toekomst kans hebben op aandachtsstoornissen.

Schokkend: door meeroken sterven 1 op de 100 mensen >

(