Placeholder

Nederland verkoopt griepvaccins

Nederland blijft zitten met zo’n 17,5 miljoen overbodige vaccins tegen de Mexicaanse griep. Dit liet demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid weten in de Tweede Kamer.

Een deel van de te veel bestelde Nederlandse vaccins (257.000 vaccins) voor de Mexicaanse griep is verkocht aan Estland, Litouwen, Macedonië en Suriname. Klink probeert meer vaccins te verkopen aan de andere landen, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken.

GlaxoSmithKline (GSK) zou 9 miljoen vaccins leveren. Ze hebben er al 6 miljoen geleverd en na onderhandeling met Klink is besloten de laatste 3 miljoen niet meer te maken. Dit scheelt 21 miljoen euro.

De andere vaccinproducent Novartis leverde echter volgens afspraak 25 miljoen vaccins. Wanneer deze niet verkocht worden, zullen zij vernietigd worden als de gebruiksdatum verloopt. Klink wil slechts 2,2 miljoen vaccins op voorraad houden.

Uitbraak Mexicaanse griep
In juni 2009 zijn er 34 miljoen vaccins besteld, omdat er een grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep werd verwacht. Er werden echter maar 11 miljoen vaccins gebruikt voor risicogroepen.

(