Placeholder

Nederland scoort hoog op ranglijst kanker

Nederland staat op de twaalfde plek op de lijst van landen waar kanker het meeste voorkomt. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds krijgen jaarlijks 286,8 op de 100.000 mensen in Nederland kanker. Denemarken – met per jaar 326,1 gevallen van kanker per 100.000 mensen – staat op nummer één in de lijst.

Overgewicht, alcohol en roken
Waarom deze hoge notering? Ten eerste omdat we een goede diagnose en registratie van de ziekte in Nederland hebben. Ten tweede schijnen we hier niet een hele gezonde levensstijl te hebben. Ons land kent een hoog percentage rokers, een hoge alcoholconsumptie en een toenemend aantal mensen met overgewicht: allemaal risicofactoren voor kanker.

Schokkend: uit de cijfers blijkt bovendien dat Nederland op de 24e plaats staat voor kankergevallen bij mannen en op de vijfde plaats voor kankergevallen bij vrouwen. Wat betreft borstkanker – een vorm van kanker die vaak ontstaat door te veel lichaamsvet en alcoholconsumptie – staat Nederland zelfs op de vierde plaats.

Meer over borstkanker >

Hoge inkomens vs. lage inkomens
Verder laat de lijst zien dat landen met hoge inkomens over het algemeen meer kankerpatienten kennen dan landen met lagere inkomens. Zo bestaat de top 20 voornamelijk uit Europese landen. De enige niet-Europese landen zijn Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada, Israël, Uruguay en Frans-Polynesië.

Dit komt vooral doordat mensen met hoge inkomens vaak meer overgewicht hebben, meer alcohol drinken en minder bewegen. Factoren die het risico verhogen op een aantal veel voorkomende vormen van kanker.

Wetenschappers benadrukken echter wel dat een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht een derde van de meest voorkomende soorten kanker kunnen voorkomen. Bovendien kun je met niet roken en verstandig zonnen het risico op de ziekte verkleinen. Uitsluiten kunnen we het helaas nog niet, hoe gezond je ook leeft.

Voor de complete lijst, tips en meer info: www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.