Placeholder

Nachtdiensten slecht voor vrouwen

Oef, vrouwen die nachtdiensten draaien, lopen een groter risico op hart- en vaatziekten.

Nachtdiensten zijn niet al te goed voor vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de Canadese Joan Tranmer van de Queen’s University. Tranmer bestudeerde 227 vrouwen op middelbare leeftijd, die werkzaam zijn in het ziekenhuis en zowel dag- als nachtdiensten draaien.

Risico’s
Wat bleek? Veel van de onderzochte vrouwen in de nachtdiensten lijden aan kwalen die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Hieronder valt onder andere een hoge bloeddruk en overgewicht. Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar, in de overgang zitten en al meer dan zes jaar nachtdiensten draaien een groot risico lopen op het metabool syndroom (combi van een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel).

Bij de vrouwen die minder dan zes jaar in wisselende diensten werken, is er bij 8 procent sprake van het metabool syndroom. Na zes tot vijftien jaar wisseldiensten is dit 18 procent en na vijftien jaar zelfs 74 procent.

Hulp van vriendinnen bij afvallen niet nodig >

Biologisch ritme
Ouder worden is hier een oorzaak van, maar ook de nachtdiensten zijn van invloed. ‘Het is nog onduidelijk waarom wisselende diensten invloed hebben op de risicofactoren’, aldus Tranmer. ‘De verstoring van het biologische ritme en daarmee het slaap-, eet- en beweegpatroon is een mogelijke oorzaak.’

Joan Tranmer introduceerde de resultaten van haar onderzoek op het Canadian Cardiovascular Congress 2011.

Meer informatie over hart- en vaatziekten >


(