Placeholder

Moet het vrijwillig eigen risico afgeschaft worden?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kun je ervoor kiezen om vrijwillig je eigen risico te verhogen. In ruil daarvoor krijg je korting op je premie. In EenVandaag pleitte Chris Oomen van verzekeraar DSW voor de afschaffing ervan. Volgens hem is het vrijwillig eigen risico niet solidair.

Vrijwillig eigen risico afschaffen
Mensen die veel zorg nodig hebben, kiezen vaak niet voor een vrijwillig verhoogd eigen risico en krijgen dus ook geen korting op hun premie. Mensen die ziek zijn, kiezen daar niet voor en zouden volgens Oomen niet geconfronteerd mogen worden met hogere kosten voor een zorgverzekering. Iedereen zou hetzelfde moeten betalen voor een basisverzekering.

Vrijwillig eigen risico behouden
Volgens een rapport van het CPB is het niet zo eenvoudig om te stellen dat het huidige systeem niet solidair is. Mensen die kiezen voor een verhoogd eigen risico zijn vaak gezond en hebben weinig zorg nodig. Verzekeraars kunnen juist winst maken op de premies van deze mensen en dat wordt ingezet om kosten te betalen van mensen die wel veel meer nodig hebben.

Bron: NPO Radio 1 | Beeld: Shutterstock