Placeholder

Minder hartfalen door bewegen op het werk

Wie te voet of met de fiets naar zijn werk gaat, heeft minder kans op hartfalen dan mensen die de auto pakken. Dit blijkt uit Fins onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift van de American College of Cardiology.

Voor het onderzoek werden 60.000 mannen en vrouwen tussen 1972 en 2002 gevolgd. Hieruit bleek dat mensen die tenminste drie keer per week flink bewegen 47 procent minder kans hebben op hartfalen. Mannen die op hun werk veel bewegen – van staan en lopen tot zwaar fysiek werk – verkleinen hun kans op hartfalen met 25 procent, vrouwen zelfs met 33 procent. Wie daarnaast ook nog op de fiets of lopend naar zijn werk gaat, heeft nog minder kans op hartfalen.

Eerdere onderzoeken lieten al zien dat veel bewegen de kans op een hartaanval of beroerte verkleint. Het effect van bewegen op hartfalen – wanneer het hart niet voldoende bloed door het lichaam kan pompen – was niet eerder onderzocht. Ook was nog niet bekend welke vormen van beweging, welk effect hadden.

Neem de trap
Het is volgens de onderzoekers dus belangrijk om niet alleen in je vrije tijd te bewegen, maar ook naar en op het werk te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld ook door de trap te nemen in plaats van de lift.

(