Placeholder

Menstruele migraine

Heb jij er ook last van? Elke maand weer? Lees hier wat menstruele migraine precies is en wat je eraan kunt doen!

Wat is het?
Heel wat vrouwen hebben last van een maandelijkse, hevige hoofdpijn. Tijdens de menstruatie treden er aanvallen op, meestal op de eerste dag of op de twee dagen ervoor. Deze aanvallen zijn meestal nog ernstiger en langduriger dan ‘ gewone’ migraine en gaan vaak samen met braken.

Hoe komt het?
De menstruele migraine wordt veroorzaakt door schommelingen in de hormoonhuishouding. Vlak voor en tijdens de menstruatie daalt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen en sommige vrouwen zijn extra gevoelig voor deze verandering. Een heftige hoofdpijn is het gevolg.

Wat doe je eraan?
Als je een anticonceptiepil met een hoge dosis oestrogeen slikt, kan je bij last van menstruele migraine beter overstappen op een pil met een lagere hoeveelheid oestrogeen. Je pil kan namelijk een veroorzaker zijn van de hevige hoofdpijn.

Is dit niet het geval, dan zijn er voldoende medicijnen die je kunnen helpen. Zo kan je oestrogeenspiegel weer op peil gebracht worden door een oestrogeeninjectie of kan je enkele dagen voor je ongesteldheid preventief een middel op basis van ontstekingsremmers innemen. Heeft dit geen effect? Dan wil het slikken van Triptanen nogal eens helpen. Deze medicijnen zijn speciaal ontworpen om migraine te bestrijden en blijken goed te werken.