Placeholder

Mensen met veel moedervlekken leven langer

Goed nieuws voor degenen onder ons met een flink stel moedervlekken: mensen met een aanzienlijk aantal moedervlekken leven langer dan mensen met weinig tot geen moedervlekken.

Tijdens een onderzoek van King’s College London werden er meer dan negenhonderd tweelingen bestudeerd. Degenen met meer dan honderd moedervlekken bleken gemiddeld zes jaar langer te leven dan die met vijfentwintig moedervlekken of minder.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de beschermkapjes van het DNA, genaamd telomeren. Naarmate je ouder wordt, worden deze beschermkapjes korter. Aan de hand van de lengte van deze telomeren, kan de snelheid waarmee je lichaam veroudert, worden bepaald.

Nederland lacht te weinig in de winter >

Lang zal ze leven
De secties aan het einde van de strengen van DNA bepalen hoe vaak een cel zich kan delen en nieuwe cellen kan aanmaken. Hoe langer deze secties (ook wel telomeren genoemd) zijn, des te meer er vernieuwd kan worden. En mensen met veel moedervlekken, hebben langere telomeren. De conclusie die de wetenschappers van het King’s College London uit het onderzoek trokken was dus dat mensen met veel moedervlekken waarschijnlijk langer leven, doordat hun telomeren minder snel verkorten.

Er is echter wel een kanttekening te plaatsen bij dit verhaal. Mensen met veel moedervlekken lopen meer kans op huidkanker.

(