Placeholder

Medicijnen vaak niet vegetarisch

Ken je medicijnen! Tabletten en vloeibare medicijnen bevatten namelijk vaak gelatine, afkomstig van dierenhuiden en -beenderen. Geen goed nieuws dus voor vegetariërs.

Mensen die geen dierlijke producten willen eten, zijn zich er vaak niet van bewust dat allerlei, vaak veelgebruikte, medicatie niet geschikt is voor vegetariërs. Onderzoekers van de Manchester Royal Infirmary bevestigen dit naar aanleiding van onderzoek dat zij deden naar medicijnvoorkeuren van vijfhonderd patiënten.

De resultaten
Tweehonderd mensen gaven aan géén dierlijke producten te willen consumeren, omdat ze vegetariër waren of vanwege andere culturele of religieuze redenen. Meer dan de helft van hen wil alleen medicatie met dierlijke ingrediënten gebruiken als er geen alternatief is. Maar slechts één op de vijf van deze vegetariërs bleek bij de arts of apotheker te informeren naar de ingrediënten van medicatie. Zelfs 49 patiënten bleken medicijnen met gelatine te gebruiken, terwijl de helft daarvan dat eigenlijk niet wil.

Lees ook: cranberrysap tegen infecties >

Alternatieven voor gelatine?
Gelatine bindt vloeistoffen en zorgt ervoor dat tabletten en capsules niet uit elkaar vallen. Het wordt vooral in goedkoper geproduceerde, generieke medicijnen gebruikt. Volgens de Britse onderzoekers zouden producenten naar alternatieven moeten kijken en op de etiketten duidelijker moeten aangeven wat er precies in de medicijnen zit. Dan kunnen patiënten een bewuste keuze maken.

Check ook Foodhouse.nl; een website die talloze voedingsproducten met elkaar vergelijkt >

(