Placeholder

Medicijn voorkomt borstkanker?

Exemestane, een bestaand medicijn dat wordt gebruikt om borstkanker te behandelen, kan voorkomen dat vrouwen de ziekte krijgen.

Amerikaanse onderzoekers hebben 4.560 gezonde vrouwen uit Europa en de Verenigde Staten onderzocht op de werking van exemestane, met als doel: het aantonen van borstkanker en uiteindelijk te bestrijden. Alle onderzochte vrouwen waren in dezelfde levensfase: na de menopauze.

Vijftig procent van de onderzochte vrouwen kreeg een placebo – ook wel ‘nepmedicijn’ genoemd, dat precies lijkt op het echte medicijn met werkzame stof. Van deze groep kregen 32 vrouwen uiteindelijk borstkanker. De andere 50 procent kreeg wel het medicijn exemstane toegediend. In deze groep kreeg slechts 11 vrouwen borstkanker.

Nieuwe doorbraak: zwakte hiv-virus ontdekt >

Bijwerkingen
Al in de jaren negentig toonden onderzoekers aan dat andere medicijnen als tamoxifen (een medicijn tegen oestrogeen) en raloxifene (een medicijn tegen borstkanker en andere soorten kanker) ook een goede werking hadden. Helaas hing er één groot nadeel aan deze twee medicijnen: ze hadden ontzettend nare bijwerkingen, als hartaanvallen en bloedproppen.

Goed nieuws
Nu hebben de Amerikaanse onderzoekers dus aangetoond dat exemestane veel geschikter is om preventief tegen borstkanker te slikken. Nog een voordeel: exemestane heeft weinig bijwerkingen.

Nu moet er nog onderzocht worden hoe lang de vrouwen het medicijn tegen borstkanker moeten slikken na de menopauze. De onderzoekers gokken dat vrouwen het medicijn na de overgang ongeveer vijf jaar preventief moeten slikken voor resultaat.

Meer over borstkanker >

(