Matige drinkers leven het langst
22 september 2010
Matige drinkers hebben een lager risico op vroegtijdig overlijden dan niet-drinkers en zware drinkers. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie die binnenkort wordt gepubliceerd in het tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Ook wanneer rekening wordt gehouden met andere factoren, zoals lichaamsgewicht, lichamelijke activiteit, rookgedrag, sociaal netwerk, opleidingsniveau, inkomen, e.d. is er nog steeds sprake van een halvering van het risico op vroegtijdig overlijden.
U-vormige relatie
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat matige drinkers een kleiner risico hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die niet-drinken en zware drinkers. In het nieuwe Amerikaanse onderzoek ging men na in hoeverre de gevonden ‘U-vormige relatie’ tussen alcoholconsumptie en overlijdensrisico in stand blijft wanneer er wordt gecorrigeerd voor een groot aantal verstorende factoren (denk hierbij aan: geslacht, sociaal economische status, huwelijkse staat, drinkproblemen in het verleden, gezondheidsproblemen, overgewicht, rookgedrag, lichamelijke activiteit, etc, etc.)
Resultaten
Zoals verwacht waren alle bovengenoemde factoren van invloed op het overlijdensrisico. De resultaten van deze uitgebreide analyse wijzen echter uit dat na correctie voor al deze factoren de niet-drinkers nog steeds een 51 procent groter risico hadden op vroegtijdig overlijden dan matige drinkers (1 tot 3 glazen alcoholhoudende drank per dag). Zware drinkers bleken een 45 procent groter risico op vroegtijdig overlijden te hebben dan matige drinkers.
Het gunstige effect van matige alcoholconsumptie op het overlijdensrisico is voor het overgrote deel toe te schrijven aan het gunstige effect van alcohol op het risico op hart- en vaatziekten.
(