Placeholder

Kwart Nederlanders vreest stijging zorgpremie

De zorgpremie gaat met 9 procent omhoog. Geen fijn nieuws, en een kwart van de Nederlanders zegt dan ook te vrezen in de financiële problemen te komen.

Met de HealthTracker van communicatie-adviesbureau Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare werd onderzoek gedaan onder ruim 600 Nederlanders omtrent de verhoging van de zorgpremie.

Besparen
Wat blijkt? Slechts een klein deel (16 procent) verwacht geen gevolgen te gaan ondervinden van de stijgende zorgpremie. Bijna negen op de tien Nederlanders noemt de gemiddelde toename van ongeveer € 104 per jaar wél een forse stijging en verwacht te moeten besparen.

Hoe de meeste Nederlanders dan gaan besparen? Als eerste op de dagelijkse boodschappen, dan op luxeproducten, etentjes en korte vakanties. Ook geeft een groot deel aan meer te gaan werken.

Het grootste gedeelte (bijna de helft) is het dan ook helemaal oneens met de premiestijging, ongeacht de mogelijke verbeteringen binnen de gezondheidszorg. Toch zou 38,8 procent minder problemen met de premiestijging hebben als de kwaliteit van de zorg toeneemt. Ook kortere wachtlijsten ter compensatie van de toekomstige premiestijgingen scoren hoog. 28,9 procent heeft een mildere houding ten opzichte van de verhoogde premies als de wachtlijsten minder lang zouden worden.

Aanpassing van zorgpolis
Ruim de helft van de Nederlanders (58,6 procent) overweegt zich voor minder zaken te verzekeren. Deze maatregel wordt vaker overwogen door Nederlanders die jonger zijn dan 55 jaar. Het verhogen van het eigen risico gebeurt minder snel. Toch overweegt bijna de helft (46,8 procent) op deze manier op de premie te bezuinigen. Het verhogen van het eigen risico wordt vaker als optie gezien door vrouwen en Nederlanders onder de dertig.

Meer lezen? www.devosjansen.nl