Kliniek voor allochtonen opent in Amsterdam
21 september 2010
1 oktober opent de eerste polikliniek voor allochtone patiënten, genaamd Vatan, in Amsterdam. De kliniek is opgericht door zes artsen van Turkse afkomst en richt zich vooral op de eerste generatie allochtonen.
Uit onvrede met de Nederlandse gezondheidszorg bezoeken veel Turken – zorgverzekeraar Agis schat zo’n 30.000 per jaar – artsen in Turkije. Onnodig, vind kinderarts Sukru Genco van Vatan. Volgens Genco worden ze overbehandeld of soms zelf verkeerd behandeld. Daarbij betalen deze mensen gewoon belasting en ziektekostenpremies in Nederland; ze zouden dus goed geholpen dienen te worden in Nederland.
Jongere generatie
En daar is waar het momenteel nog mis gaat. ”In ziekenhuizen zijn folders en voorlichting in een vreemde taal geschrapt. Men moet zich maar aanpassen. Bij de eerste generatie is dat faliekant mislukt,” aldus Genco aan de Amsterdamse krant Het Parool. Hij verwacht dan ook dat zijn kliniek over tien jaar niet meer nodig is, omdat de jongere generaties dan beter hun weg in de Nederlandse gezondheidszorg hebben gevonden.
Patiënten worden alleen geholpen bij Vatan met een verwijsbrief van huisarts of specialist. De consults worden net als bij regulier artsenbezoek in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar. Er worden geen medische handelingen verricht.
Volgens Genco zou negentig procent van de Turken die zich nu in Turkije laten behandelen, voor een behandeling in Nederland kiezen als er een kliniek als Vatan zou zijn. Verder hoopt de kinderarts dat ook Marokkaanse artsen zich aansluiten.
(