Placeholder

Kan de Nederlandse borstkankerzorg beter?

Veertig Nederlandse ziekenhuizen voldoen niet aan de Europese richtlijnen voor borstkankerzorg. Dat bleek uit onderzoek van Nieuwsuur. Hoe erg is dat?

Te weinig patiënten
De European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA) heeft richtlijnen opgesteld om de borstkankerzorg in Europa en de rest van de wereld te verbeteren. De richtlijn waar veertig Nederlandse ziekenhuizen niet aan voldoen, is dat zij per jaar te weinig patiënten met borstkanker behandelen.

Ondergrens
Een ziekenhuis moet per jaar minstens 150 patiënten met borstkanker behandelen. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt, zegt ook Femke Welles van het KWF. Veertig ziekenhuizen halen geen 150 behandelingen per jaar. Vijftien ziekenhuizen behandelden zelfs minder dan 100 patiënten in een jaar. Als een ziekenhuis te weinig patiënten behandelt, zou de kwaliteit van de zorg op het gebied van borstkanker achteruit gaan.

Voorstanders
De voorstanders van de richtlijn pleiten voor gespecialiseerde kankerziekenhuizen. EUSOMA verbaast zich erover dat in Nederland alle ziekenhuizen het ‘een beetje’ doen. Een ziekenhuis moet jaarlijks minstens 150 nieuwe patiënten met borstkanker behandelen om in staat te zijn goede zorg te bieden. Het KWF roept zorgverzekeraars op geen ziekenhuizen te contracteren die minder dan 100 patiënten per jaar behandelen.

Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is één van de weinige gespecialiseerde kankerscentra in Nederland. Sinds 2004 zijn zij voor de concentratie van kankerzorg. Idealiter zouden er 20 tot 30 centra moeten overblijven, in plaats van behandeling in ruim 90 ziekenhuizen.

Tegenstanders
Het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland is het niet per se met de richtlijn eens. Het gaat vooral om de snijvaardigheid van een chirurg. Een chirurg die fulltime werkt, doet ook andere operaties dan borstkanker.

Wat denk jij: moeten zoveel mogelijk Nederlandse ziekenhuizen zorg aanbieden aan borstkankerpatiënten óf zouden er beter een aantal specialistische centra kunnen zijn?