irma van der kall

Irma werkt op de spoedeisende hulp: ‘Nu is het menens!’

Artsen en verpleegkundigen zien het effect van het coronavirus van dichtbij en dat kan behoorlijk emotioneel zijn. Zo plaatste Irma van der Kall, die op de afdeling spoedeisende hulp werkt een stukje uit haar dagboek op Facebook: “Nu is het menens!”

Afgelopen weekend plaatste RTLnieuws een aantal oproepen van artsen en politie die de noodklok luiden. Hun boodschap: “Blijf alsjeblieft binnen!”

Aangrijpende oproep

Irma plaatste op Facebook een stukje uit haar dagboek inlcusief oproep en dat grijpt behoorlijk aan:

“Op het moment dat ik mijn autootje veilig in mijn parkeervak zet thuis en de sleutel omdraai na een lange heftige dienst springen de tranen in mijn ogen. Tranen van ontlading, verdriet en onmacht in deze tijd. De eerste Corona verdachte patiënt die ik heb opgevangen op de spoed is nu, een paar dagen later, overleden. Dat hakt erin. Nu is het menens.”

.

Een klein stukje uit mijn dagboek als jonge dokter in deze crisis.

.

Ik wil jullie oproepen jullie ogen niet te sluiten voor jullie verantwoordelijkheid. Niet meer te roepen dat het alleen om oude en zwakke mensen gaat. Niet zelf feestjes, bijeenkomsten of bootcamps gaat organiseren nu ze door de overheid zijn platgelegd. Niet iedere avond bij een andere vriend of vriendin gaat eten/op de koffie/gamen en zo alsnog het virus verspreid en de zorg druk vergroot.

.

Het gaat er niet om dat jij of die ene gezonde sterke boom van een kerel vriend van je dat virusje wel aankan. Het gaat erom dat we de snelheid van verspreiding zo laag mogelijk houden zodat we iedereen die het nodig heeft wel de juiste zorg kunnen bieden. Zodat wij als zorg professionals de Corona, maar ook de “gewone” patiënten zorg kunnen bieden die ze nodig hebben. Dat er bedden op afdelingen en IC’s beschikbaar blijven. Dat we beademingsapparatuur hebben. Dat we genoeg personeel over houden. Het gaat er niet om dat jij even twee dagen wel of niet snottert. Het gaat erom dat er geen mensen dood gaan omdat jij je gains of sociale contact belangrijker vond.

.

Dus alsjeblieft, volg de richtlijnen van het RIVM op; Mijd sociaal contact. Ik snap dat je je verveelt, het ongelofelijk heftige maatregelen zijn, je liever samen bent. Maar please deze maatregelen zijn er niet voor niets.

.

Liefs,

Irma, ANIOS Spoed Eisende Hulp

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2804822396271877&set=a.173390836081726&type=3&theater

Bron: Facebook: Irma van der Kall, RTLnieuws.nl

Gerelateerde artikelen