Placeholder

Informatie biologisch voedsel moet beter

Consumenten moeten weten dat er risico’s kleven aan het eten van biologische producten. Dit schrijven onderzoekers van Wageningen UR (University and Research Centre) in een artikel in het decembernummer van Journal of Food Protection.

Het aspect van de voedselveiligheidsrisico’s in de biologische sector blijft nu nog vaak onderbelicht. Bijna nooit wordt gemeld dat door het open karakter van de biologische veehouderij dieren gemakkelijk ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en parasieten kunnen oplopen.

De Wageningse onderzoekers zeggen dat het gebrek aan openheid het vertrouwen van de bevolking in de biologische sector in de toekomst kan schaden. Dat in de communicatie de voedselveiligheidsrisico’s onderbelicht blijven, vinden ze een kwalijke zaak.

De ziekteverwekkers waarmee dieren uit biologische veehouderijen kunnen worden besmet, kunnen ook in de voedselketen komen. Voorbeelden hiervan zijn besmettingen met de parasiet Toxoplasma gondii in varkensvlees en hogere dioxine-gehaltes in biologische eieren.