Placeholder

Hollands glorie!

Gisteren is het haringseizoen officieel begonnen! Wist je dat de Hollandse nieuwe een hele gezonde manier is om aan je omega-3-vetzuren te komen?

Of je het lekker vindt of niet; de Hollandse nieuwe is wel iets typisch Nederlands. Haring mag Hollandse nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier schoongemaakt, gerijpt en gefileerd is.

Al jaren wordt geadviseerd om twee maal per week vis te eten, waarvan een maal vette vis. Haring bevat veel goede visvetzuren, voedingsstoffen zoals eiwitten van hoge kwaliteit, vitamines en mineralen. Bovendien valt haring in het rijtje duurzaam gevangen vissoorten.

Een Hollandse nieuwe bevat minstens 16 procent vet. Het vet van de haring bestaat voor het grootste deel uit onverzadigde, omega-3-vetzuren. Deze vetzuren verdunnen het bloed, verlagen die bloeddruk en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook bevat haring een stof die ontstekingsremmend werkt bij gewrichtspijn en menstruatiepijn. 

Wie twee haringen per week eet krijgt al voldoende omega-3-vetzuren voor de hele week binnen. De voordelen van het eten van Hollandse nieuwe wegen op tegen het aantal kilocalorieën: een haring bevat ongeveer 130 calorieën. Daar hoef je ’t dus niet voor te laten!

Daarnaast is haring erg goed voor je huid. De goede vetten smeren de huid, maken de celwanden stevig en sterk en voorkomen vochtverlies.