Placeholder

Het geheim van slanke mensen

Onderzoekers hebben misschien het geheim van slanke mensen ontdekt. De mensen die alles kunnen eten wat ze willen en toch niet aankomen…

Het heeft alles te maken met het nnmt-enzym, een enzym dat in vetweefsel de omzetting van energie regelt.

Minder nnmt-enzym
Voor het onderzoek werden muizen behandeld met een middel dat het enzym in vet- en levercellen stil legt. De muizen kregen in die periode meer vet voedsel, maar ze kwamen niet aan, omdat er minder van het enzym werd aangemaakt.

Activiteit in cellen
De zuurstofconsumptie bleek ook hoger te zijn, dat betekent volgens de onderzoekers dat de muizen minder vet opsloegen en meer verbrandden. Dat komt doordat de moleculen in een cel worden afgebroken en weer opgebouwd. Een zinloos proces, dat wel energie vraagt.

Snelle stofwisseling
Volgens de onderzoekers bewijst dit dat mensen die veel eten en slank blijven het voordeel hebben van een snelle stofwisseling. Nu ontdekt is met welk enzym dit samenhangt, hopen de onderzoekers dat dat kan leiden tot een behandeling tegen obesitas.

Twijfelachtig
Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan Wageningen Universiteit vraagt zich af of het wel zo is dat je je lichaam energie kunt laten verspillen om slank te blijven. Je lichaamsgewicht hangt met zo veel factoren samen. Daarnaast is het de vraag of de resultaten die we bij muizen zien ook toe te passen zijn bij mensen.

Bron: Volkskrant | Beeld: Shutterstock