Placeholder

Helft patiënten ongezond operatie in

Ongeveer 40 procent van de volwassen patiënten die een operatie ondergaat heeft twee of meer leefstijlrisicofactoren, zoals overgewicht, roken of overmatig alcohol gebruik. Dat blijkt onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc).

Deze factoren kunnen leiden tot complicaties tijdens de ingreep en tot vertraagd herstel. Deze patiënten vallen, volgens de onderzoekers van het VUmc, tussen wal en schip. Door gebrek aan tijd en geld bestaan er nauwelijks mogelijkheden om de patiënt te ondersteunen bij het verbeteren van de gezondheid voor de operatie.

De onderzoekers pleiten daarom voor meer preventieve maatregelen in de vorm van voorlichting en het begeleiden van patiënten voorafgaand aan de ingreep.

Gezonde leefstijl
De afdeling Anesthesiologie van het VUmc doet al een tijd onderzoek naar het voorkomen van gezondheidsrisico’s bij operatie binnen het project ‘Gezond Opereren’. Bij 1228 volwassen patiënten die de anesthesioloog voor een preoperatieve risico screening bezochten is onderzocht of zij last hadden van overgewicht, hoge bloeddruk en/of diabetes en of zij roken en overmatig alcohol en/of drugs gebruiken.

Lees hier meer over de risico’s van overgewicht >

Het doel van dit project is om tijdens en na de operatie de risico’s terug te dringen die het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl.