Hallo, griepepidemie
4 januari 2013
Iedere winter krijgt Nederland wel een keer te maken met een griepepidemie, die kan ons land zo’n 8 weken in de ban houden. Op dit moment is er al een lichte griepepidemie.
Lichte griepepidemie
Gemiddeld hebben nu 61 op 100.000 inwoners bij de huisarts aangegeven griepachtige verschijnselen te hebben, maar er zijn ook mensen die geen contact opnemen met de huisarts. De epidemie valt dit jaar erg vroeg. In 2012 hadden pas rond maart veel mensen last van griep.
Winters griepje
Griepepidemieën vinden meestal plaats in de winter. Dat komt omdat onze weerstand dan slechter is en we sneller besmet worden met griep. Als we zelf griep hebben in de winter besmetten we meer mensen dan we in de zomer zouden besmetten. De mensen die jij besmet hebben, besmetten in de winter op hun beurt ook weer meer mensen en zo ontstaat een epidemie. Het allerkeinste verschil in onze weerstand kan een enorm verschil maken in de verspreiding.
Weerstand
Dat onze weerstand lager is in de winter komt bijvoorbeeld door wisselvallig weer, kou en minder bewegen in de buitenlucht. Een goede weerstand werkt tegen griep en daar zijn de meeste Nederlanders zich wel van bewust. 75 procent werkt aan de weerstand. De populaiste manieren om aan de weerstand te werken zijn: gevarieerd eten (84 procent), voldoende drinken (70 procent), voldoende slaap (bijna 70 procent) en genoeg ontspannen (ruim 50 procent).
Heb jij de griep al te pakken (gehad)?
Beel: Shutterstock