Placeholder

Glutenvrij brood is vaak te zout

Vanwege een allergie, dieet of principes eten steeds meer mensen glutenvrij brood. Helaas blijkt het brood vaak ongezonder dan we willen geloven.

Te zout
De Consumentenbond onderzocht tien soorten glutenvrij brood, waarvan er zeven soorten te veel zout bevatten. De glutenvrije zonnepitbroodjes van fabrikant Schär waren 56 procent zouter dan voor gewoon brood is toegestaan.

Ontbrekende richtlijnen
Er zijn richtlijnen voor hoe zout je brood mag zijn. Glutenvrij brood valt echter niet in de categorie brood, maar in die van bijzondere voeding, waardoor er geen maximale hoeveelheid zout is vastgelegd. Doordat er niets is vastgelegd in de wet doen fabrikanten officieel niets verkeerd.

Fouten op de etiketten
Bij één fabrikant klopten de etiketten niet. Zo gaf de verpakking aan dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, in werkelijkheid was dat 6 gram. Het aantal calorieën lag een kwart hoger dan op de verpakking was aangegeven.

Minder zout
De consumentenbond voert al sinds 2007 actie voor minder zout in levensmiddelen. Hoewel de fabrikanten niks verkeerd doen volgens de wet, vindt de consumentenbond dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van te profiteren van deze maas in de wet.

Eet jij glutenvrij brood?

Bron: Consumentenbond | Beeld: Shutterstock