Placeholder

Gezonder leven vanaf 45

Alcohol, roken, ongezond eten; ’t hakt er allemaal flink in. Wanneer vrouwen 45 worden gooien de meesten deze slechte gewoonten echter rigoureus overboord.

Uit onderzoek van de Health of the Nation-kliniek blijkt namelijk dat vrouwen van 45, de zogenaamde ‘golden age’, bereiken. Ze worden zich op die leeftijd steeds meer bewust van hun sterfelijkheid en gaan er alles aan doen om zo gezond mogelijk te blijven.

Roken, drinken en eten
Zo eten maar liefst acht op de tien vrouwen van 45 en ouder iedere dag genoeg fruit en groenten. Bovendien zijn negen op de tien niet-rokers, tegenover de driekwart van de vrouwen onder de 45. Ook geeft 40 procent van de vrouwen boven de 45 aan nooit te veel te eten en drinken in het weekend. Bij de jongere vrouwen geeft maar één op de zes aan in het weekend zich niet te buiten te gaan aan alcohol en lekkere hapjes.

Lees ook: alles over slaapgewoonten in hotels >

Beroemdheden?
Waarom vrouwen juist gezonder gaan leven als ze 45 worden? Uit het onderzoek blijkt dat de meesten dan hun gezondheid ietwat achteruit zien gaan. Zo kregen velen eerder pijn aan de gewrichten, een hogere bloeddruk en regelmatig ademhalingsproblemen. Vier op de tien ondervraagde vrouwen gingen zich meer zorgen maken over hun gezondheid doordat iemand in de familie erg ziek werd. Andere triggers bleken slecht presteren tijdens een gezondheidstest en negatieve kritiek op hun uiterlijk.

Opmerkelijk: één op de elf meiden van 16/17 maakt zich sneller zorgen over gezondheid wanneer ze horen dat een beroemdheid ziek is. Bij vrouwen van 45 en ouder is dit één op de dertig.

Het onderzoek werd door de Britse Health of the Nation-kliniek study gehouden onder 5000 mensen van 16 jaar en ouder.

Meer over gezondheid >


(