Placeholder

Geen thuisbevalling bij risico’s

Alleenstaande moeders moeten niet meer thuis bevallen als er van tevoren duidelijk is dat er risico’s zijn die een veilige geboorte van een kind in de weg staan. Dat stelt prof. Koos van der Velden van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte.

Van der Velden noemt situaties waarbij de moeder eerder problemen heeft gehad bij de bevalling, psychische problemen heeft of een ziekte als diabetes. Ook denk hij aan situaties waarbij vrouwen hoog in een klein flatje wonen, waardoor de vrouwen met complicaties alsnog door de brandweer met een brancard naar buiten getakeld moeten worden. Ook vrouwen van wie bekend is dat ze thuis worden mishandeld door bijvoorbeeld hun partner, zouden niet thuis moeten bevallen, vind de professor. Hij pleit voor geboortecentra waar deze vrouwen in alle rust en met goede medische begeleiding kunnen bevallen.

Volgens van der Velden schort er veel aan het bereik van de Nederlandse geboortezorg. Hij vindt dat er meer energie gestoken moet worden in het contact met ‘probleemgroepen’. Deze vrouwen zijn vaak niet eens bekend bij de kraamzorg, terwijl zij wel risico’s hebben op complicaties. Hulpverleners moeten volgens hem ook goed uitleggen waarom het belangrijk is dat ze tijdens zwangerschap en geboorte hulp krijgen.

Prof. Koos Van der Velden is hoogleraar Public Health aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

(