Placeholder

Geen slaaptekort meer

De nare effecten van slaaptekort kunnen worden tegengegaan door de concentratie van een enzym in het brein te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van neurobioloog Robbert Havekes en zijn collega’s in Nature.

Slecht slapen doen we, helaas, allemaal weleens. Of dat nou komt door kinderen die je wakker houden of doordat je ’s nachts ontzettend aan het malen bent: slaaptekort is vervelend. Het beïnvloedt je geheugen en leervermogen.

Havekes en zijn collega’s deden onderzoek op muizen en hielden ze vijf uur lang uit hun slaap. Deze muizen bleken verhoogde aantallen en activiteit van het enzym PDE4 te hebben en verlaagde aantallen van het molecuul cAMP.

Dat molecuul speelt een zeer belangrijke rol in de vorming van nieuwe verbindingen en versterking van bestaande verbindingen tussen hersencellen in de hippocampus. Zonder nieuwe verbindingen en versterking van verbindingen kunnen we niet leven. Verhoogde PDE4-activiteit bleek de werking van cAMP te blokkeren als gevolg van slaaptekort. Door de activiteit van het enzym PDE4 te blokkeren, werden de effecten van het slaaptekort als geheugenverlies tegengehouden.

Uit onderzoek blijkt dus hoe je de nare effecten zoals geheugenverlies en slechte concentratie van dit slaaptekort kunt tegengaan. Medicijnen die de werking van cAMP stimuleren maken het wellicht mogelijk om de effecten van slaaptekort tegen te gaan.