Geen bewijs voor werking Tamiflu
20 augustus 2009
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Tamiflu helpt om ernstige complicaties van de Mexicaanse griep te voorkomen. Dat schrijft arts-epidemioloog Luc Bonneux op de website van het Nederlands Tijschrift voor Geneeskunde.
Bovendien valt er heel wat aan te merken op de studieresultaten die deskundigen en de overheid aanhalen om het gebruik van Tamiflu te adviseren, stelt Bonneux. Deze griepremmer, met de werkzame stof oseltamivir, wordt geproduceerd door geneesmiddelenfabrikant Roche. Bonneux wijst erop dat deze studie is gefinancierd en uitgevoerd door dezelfde fabrikant. ”De resultaten worden zo voordelig mogelijk voorgesteld”, aldus de arts.
Leeftijd
De studiegroep die oseltamivir kreeg, was gemiddeld jonger dan de controlegroep die niets kreeg. Dat die eerste groep minder complicaties kreeg, zou dus deels te verklaren zijn door dat leeftijdsverschil. Bonneux: “Het is bekend dat de kans op ziekenhuisopname bij griep zes keer zo groot is bij mensen tussen de 50 en 64 jaar. Het verschil in leeftijd kan de toename van complicaties met 80 procent verklaren,” stelt Bonneux.
Erger dan de kwaal?
De arts wijst er verder op dat bij zowel gezonde mensen als bij personen uit risicogroepen in zeer veel gevallen geen complicaties optraden door de Mexicaanse griep. ”De klinische betekenis van de cijfers uit de studie is dus beperkt”, zegt hij. De gemelde bijwerkingen van Tamiflu zijn daarentegen heftig: hoofdpijn, extreem braken en diarree komen veel voor.
Het RIVM zegt dat het onderzoek wel deugt en is niet onder de indruk van de kritiek van Bonneux.