Placeholder

Eerste Nederlandse dode door Mexicaanse griep

Update Mexicaanse griep: jongen van zeventien jaar is in Nederland overleden, mutatie ontdekt en gratis Tamiflu.

Een jongen van zeventien jaar is in Nederland overleden aan de Mexicaanse griep.

 

De jongen was al ernstig ziek toen hij de griep kreeg. Het is de eerste keer dat in Nederland een patiënt die is besmet met het virus, er ook aan overlijdt. In Nederland zijn tot nu toe negen slachtoffers van de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis
Het aantal patiënten met de griep is ook flink toegenomen; zeker 663 Nederlanders zijn besmet. Van dat aantal liepen 151 patiënten het virus in Nederland op, de rest elders. Vrijdag stond de teller overigens nog op 500 grieppatiënten.
 
 
Mutatie ontdekt
Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben een mutatie van de Mexicaanse griep gevonden die resistent is voor de virusremmer Tamiflu. Patiënten op de grens tussen Mexico en Amerika, waar het virus voor het eerst is opgedoken, reageren niet meer op het medicijn. 
 

 

Gratis Tamiflu
Vanaf 3 augustus 2009 is Tamiflu gratis te verkrijgen op doktersrecept. Minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid laat deze week nog de virusremmer bij alle apotheken verspreiden. Tot op heden moeten mensen die via een recept van de huisarts Tamiflu ophalen, daarvoor een paar tientjes betalen. Het ministerie bekijkt nog of er een vergoeding komt voor deze groep mensen.