Een kinderwens en een kankerdiagnose, gaat dat wel samen?

Chemo- of radiotherapie kan schade aanrichten aan de eierstokken of de baarmoeder. Toch hoeft een behandeling niet te leiden tot onvruchtbaarheid. Helaas is de voorlichting over dit onderwerp nog te beperkt. Saskia was nog geen dertig en had een kinderwens toen ze hoorde dat ze kanker had.

Saskia was nog geen dertig en had een grote kinderwens, maar geen partner. Daarom stapte ze naar de gynaecoloog met de vraag om een eicel te laten bevruchten en alleenstaand moeder te worden.

‘Vanaf mijn achttiende had ik al een grote kinderwens‘, vertelt ze. ‘Toen ik mijn dertigste verjaardag zag naderen, dacht ik: op mijn 45ste kan ik nog steeds een man vinden, maar dan kan ik niet meer zwanger worden. Daarom ging ik naar de gynaecoloog. Toen die een aantal routine-onderzoeken uitvoerde bleek mijn uitstrijkje kwaadaardige cellen te bevatten en na een biopsie in het ziekenhuis bleek het om baarmoederhalskanker te gaan. Dat was schrikken: ik was pas 27 en op één week tijd was ik van een gezond meisje tot kankerpatiënt gebombardeerd.’


‘De behandelende arts vertelde me dat ze in mijn geval meestal de baarmoeder wegnemen, maar omdat ik nog zo jong was én een grote kinderwens had, kon er ook een andere techniek worden toegepast. Die bestond erin dat ik eerst chemotherapie kreeg om de tumor te verkleinen, waarna het aangetaste stuk baarmoederhals verwijderd werd. Zo bleef de baarmoeder gespaard en zou ik later toch nog zwanger kunnen worden. Het kon ook alleen op voorwaarde dat de kanker niet was uitgezaaid en ik geen bestraling nodig had, wat gelukkig zo was.’


‘Mijn vruchtbaarheid was dus van in het begin een gespreksthema, maar dat komt natuurlijk omdat ik met die vraag naar de gynaecoloog was gestapt. De artsen wisten hoe belangrijk dat voor mij was. Het was mijn grootste bekommernis, veel meer dan de kanker zelf. Aan doodgaan heb ik op dat moment nooit gedacht. Nu ga ik driemaandelijks op controle en neem ik de pil om mijn hormonen stabiel te houden. Ik moet tot twee jaar na mijn behandeling wachten om zwanger te mogen worden. Dat wil ik nog steeds, nu zelfs meer dan ooit.’

Levenskwaliteit
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten. Voor veel vrouwen speelt kinderen krijgen daarbij een rol, maar dat onderwerp wordt vaak niet genoeg besproken.

Mogelijkheden
Door eicellen, eierstokweefsel of embryo’s in te vriezen of de eierstok buiten het bestralingsgebied te verplaatsen, kunnen veel vrouwen na een behandeling kinderen krijgen.

DierDier

Weinig doorverwijzingen
Minder dan 10 procent van de vrouwelijke patiënten wordt doorverwezen naar een specialist om te praten over de mogelijkheden. Terwijl het erg waarschijnlijk is dat het voor meer vrouwen van belang is om voorgelicht te worden.

Waar wordt er zo weinig doorverwezen?
Waarom specialisten zo weinig doorverwijzen, blijft speculeren. Waarschijnlijk speelt de gevoeligheid van het onderwerp een rol. Daarnaast weten niet alle oncologen wat er precies mogelijk is.

Lobke Bastings promoveerde een aantal jaar geleden op haar onderzoek naar dit onderwerp.

Bron: Volkskrant/ Carla Rossels voor: alles over kanker.be | Beeld: Getty Images

Boekentip

bestel het boek hier
BESTEL HIER