Placeholder

Eén keer vette hap al schadelijk

Heb je pasgeleden één keer gezondigd bij de McDonald’s? Een keertje kan niet zoveel kwaad, denk je misschien. Maar nu blijkt dat die ene ongezonde maaltijd al schadelijk is voor de gezondheid van je vaten.

Een keer in de zoveel tijd een puntzak patat, een snelle hap bij de Burger King of een lekker croissantje bij het ontbijt. Iedereen geeft wel eens toe aan deze behoefte aan een vette hap. Maar je kunt het maar beter niet meer doen, want zelfs één keer zondigen met een maaltijd vol verzadigde vetten blijkt nu slecht te zijn voor je gezondheid.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Montreal. Als je juist een maaltijd vol mediterrane gezonde vetten eet, zou dat misschien zelfs een positief effect hebben op je bloedvaten.

Hartziekten
In het onderzoek werd het effect van junkfood en een typische mediterrane maaltijd op het endotheel. Dat is een bedekkend laagje aaneengesloten endotheelcellen aan de binnenkant van het bloedvat.

De onderzoeker kon met een meting bepalen hoe snel de aderen verwijden na een tijdelijk afsluiting (occlusie) vijf minuten na het eten van de maaltijd. Het functioneren van dit endotheel hangt nauw samen met het risico op coronaire hartziekten.

Gezonde maaltijden
Naast deze conclusie bleek uit het onderzoek ook dat deelnemers met grote hoeveelheden zogeheten triglyceriden (vet) in hun bloed meer baat hebben bij de gezonde maaltijden. De bloedvaten van deze deelnemers reageerden beter op de mediterrane maaltijd als je het vergelijkt met mensen met een lage triglyceridengehalte.