Placeholder

Doden door te veel zout

Per jaar zijn 2500 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten in Nederland terug te voeren op de overconsumptie van zout. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen University (WU). Daarmee is zout een groter risico voor de volksgezondheid dan wel wordt gedacht.

Teveel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daardoor op hart- en vaatziekten en nierziekten.De gemiddelde Nederlander eet per dag negen tot tien gram zout, terwijl de grens van zes gram niet overschreden zou moeten worden. Het meeste zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Die consumptie van teveel zout gaat met deze producten vaak ongemerkt.

Als fabrikanten minder zout aan hun producten toevoegen, kan dat per jaar zo’n 2500 sterfgevallen schelen. Het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen University roepen fabrikanten op ook het zoutgehalte op de etiketten van voedingsmiddelen te vermelden, zodat consumenten zien hoeveel zout producten bevatten.

Ook vragen de organisaties aandacht voor het zoutprobleem door de eerste week van februari uit te roepen tot ‘zoutweek’. Hiermee sluiten ze zich aan bij het initiatief van de World Action on Salt and Health (WASH), die de eerste week van februari wereldwijd aandacht voor het thema vraagt.

Je kunt zelf ook op je zoutconsumptie letten! Lees hier tips om minder zout te eten >

(