Placeholder

Denken dat je dik bent maakt zwaarder?

Maakt een slecht zelfbeeld over je lichaam en gewicht je daadwerkelijk te zwaar? Het lijkt erop dat je zelfbeeld daar inderdaad invloed op heeft.

Onderzoek
Tieners met een normaal gewicht die zichzelf te dik vinden, zijn als volwassene vaker te zwaar. Dit bleek uit een onderzoek dat is uitgevoerd door een Noorse universiteit. Van 1995 tot 1997 werden 1.196 tieners met een gezond gewicht gevolgd. Toen de deelnemers tussen de 24 en 30 jaar oud waren, werden zij weer onderzocht; de helft had nog steeds een normaal gewicht, de andere helft was te zwaar.

Opvallend
Van de vrouwen die te zwaar waren, vond 59 procent vroeger al vond dat ze te dik was. Als de middelomtrek werd gebruikt als meetmethode bleek zelfs dat 78 procent van de mensen die dat vond te zwaar was geworden.

Hoe kan dat?
Het lijkt erop dat je zelfbeeld dus invloed heeft op je gewicht. Hoe dit precies werkt is erg ingewikkeld. Het kan te maken hebben met de stress die tieners hebben als ze ervan overtuigd zijn dat ze te dik zijn. Verder slaan tieners die te dik zijn misschien maaltijden over, wat ook een averechts effect kan hebben op het gewicht.