Placeholder

Biologisch nog niet zo logisch

Biologisch, heel logisch? Voor Nederlanders blijkbaar niet. Wij schijnen van alle landen in Europa het minst biologische voedingswaren te kopen.

Uit het European Health & Nutrition-onderzoek van TNS NIPO blijkt dat Nederlanders maar zelden grijpen naar biologische producten, ondanks dat ‘duurzaam eten’ juist aan populariteit wint. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders het welzijn van dieren een belangrijke motivatie vinden om biologisch te gaan eten, maar dat dit goede voornemen toch vaak sneuvelt.

Bio-fans
Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan gevoelsmatig wel voor biologisch eten te willen kiezen, maar dat het nog geen gewoonte is geworden. Daarmee zijn we niet de enigen in Europa. Duitsers en Italianen lijken het biologisch eten het meest omarmd te hebben. Zij zijn de meest frequente kopers van biologisch voedsel. Meer dan een kwart van hen consumeert iedere week biologische producten. In Nederland eten we het minst vaak biologisch. Slechts een klein deel van de respondenten geeft aan wekelijks biologisch te eten.

In andere Europese landen worden biologische producten vooral gegeten omdat ze gezonder (schijnen te) zijn. Ook worden een betere smaak en het welzijn voor het milieu als doorslaggevende redenen genoemd.

Als Nederlanders dan toch voor biologische producten kiezen, kiezen ze meestal voor groenten (51 procent), eieren (48 procent) en vlees (42 procent). De biologische producten die we links laten liggen zijn biologische sauzen (4 procent) en delicatessen (3 procent).

Lees ook: culinaire verwenadressen >

Hoge prijs
Voor Europeanen is de hogere prijs de grootste barrière voor het eten van biologische producten. Maar liefst 81 procent van de Nederlanders geeft aan vaker biologisch te zullen eten als de prijzen van biologisch voedsel omlaag gaan. Bovendien zou een groter aanbod en betere beschikbaarheid ook meer mensen aansporen om biologische producten te kopen.