Placeholder

Bij lage rugpijn paracetamol het best

Mensen met lage rugpijn kunnen beter paracetamol slikken dan ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Dit blijkt uit een studie over lage rugpijn van Pepijn Roelofs, die morgen promoveert aan het VU medisch centrum.

Ontstekingsremmende medicijnen zijn de meest voorgeschreven medicatie (80 procent) bij lage rugpijn. Of deze ook beter werken dan paracetamol was tot nu toe nauwelijks onderzocht. Daarom deed Roelofs een systematische literatuurstudie, onder 65 onderzoeken met meer dan 11.000 patiënten, naar het nut van ontstekingsremmende pijnstillers.

Uit het onderzoek van Roelofs blijkt dat pijnstillers een vergelijkbare werkzaamheid hebben als paracetamol, maar dat paracetamol minder bijwerkingen heeft. Toch gebruiken verreweg de meeste mensen met lage rugpijn ontstekingsremmers.

In zijn studie naar lage rugpijn richtte Roelofs zich ook op de beroepsgroep thuiszorgmedewerkers. Jaarlijks heeft bijna tweederde van hen rugpijn. Uit zijn onderzoek bleek dat thuiszorgmedewerkers die een ruggordel dragen, aanzienlijk minder pijn hebben. Bovendien besparen ruggordelgebruikers gemiddeld € 235 per jaar aan zorgkosten.