Placeholder

Babysterfte hoog door falend systeem

Vrouwen die hun bevalling beginnen bij de verloskundige lopen meer kans dat hun baby sterft dan vrouwen die de bevalling starten onder begeleiding van een gynaecoloog. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht, dat gepubliceerd is in het British Medical Journal.

De kans op babysterfte is hoger als de bevalling begint in de eerste lijn onder leiding van een verloskundige. Dit zijn zogenaamde laag-risico-bevallingen waarbij geen complicerende factoren een rol spelen. Toch is bij deze bevallingen de kans op babysterfte 2,3 maal zo hoog als bij hoog-risico-bevallingen, die starten in de tweede lijn onder supervisie van een gynaecoloog.

De kans op sterfte is nog hoger als een bevalling thuis start onder begeleiding van een verloskundige en de vrouw halverwege naar het ziekenhuis gebracht moet worden. De kans op babysterfte is dan 3,7 maal zo groot als wanneer een bevalling in het ziekenhuis begint.

De onderzoekers analyseerden bijna 38.000 geboortes in de regio Utrecht uit 2007 en 2008.

Veranderingen
De artsen van het UMC Utrecht vinden dat het systeem op vier belangrijke vlakken moet veranderen: betere bewaking rond de bevalling, beter transport bij noodgevallen, betere informatieoverdracht tussen professionals en betere risico-inschatting door professionals.

(gezondheidsnet.nl)